Crane написав:
Комплімент. Щодо того як, опираючись на нерівну поверхню, провести площину через вісім точок
Дякую - але це сприймаю тільки до своєі терплячості бо:
maestrostolar написав:
з помічником грався зо дві години...
Crane написав:
наступне підстроювання залежить від попереднього підстроювання, і їхні похибки не компенсують одна одну, то сумарна (результуюча) похибка буде більша за похибку будь-якого з цих підстроювань.
Одразу пропоную відкинути"завернуті" теоретичні формулювання з метрологіі та простими словами вирішити практичну задачу:
Спершу короткий лікбез про "підстроювання"
практичне суто в моєму випадку: Калібрування позиціонера відбувається тільки при зміні ріжучого диску на циркулярці,сверла в сверлильному,стрічкового полотна на стрічковій etc. Використовуючи штанген з точністю в дві сотих на заготовці в 100-150 мм кількома пробними різами налаштовується точність з таким допуском для виготовлення ідентичноі заготовки довжиною до 1250 мм навіть через пару років.Нє, ну звичайно, свого часу я робив контрольні заміри позиченими у сусідів інструментальщиків(виготовляють прессформи мають повний фарш високоточних станків) мікрометром доки мене не висміяв старий знайомий столяр лишній раз нагадавши мені що 0,02 мм це є товщина ідеального клеєвого шва - і,синку,не вийо...уйся!
Припустимо що,використовуючи
абсолютно прецизійні позиціонери INCRA при нарізанні елементів в розмір,сверлінні отворів та зарізанні шипів
одночасно для двох конструкцій я якимось дивом(ну просто протупив

) одну(одну Карл!) ніжку врізав на 1 мм коротшу(довшу взагалі
неможливо) і на виході в зібранній досить жорсткій конструкціі отримав площину легкого пропеллера.
В такому випадку (на любій навіть ідеальній поверхні) цю похибку я зможу тільки розполовинити та отримати або дві точки завалені на пів мм кожна в низ або припідняті відповідно, а на виході - той самий пропеллер на всіх щитах
Свого часу я ввалив купу бабла на придбання далеко не останніх девайсів у майстерню щоб власне уникати таких косяків....
OK.One more time - основна цінність позиціонера в тому що є можливість точного повторюваного різу навіть з якоюсь похибкою - тобто всі заготовки будуть одинаковими
З роками навчився розділяти теорію з практикою бо без цього бува як у бородатому анегдоті про пропозицію сексу за гроші(за 1000$ - категоричне ні а за мільйон після недовгих вагань - так):
Теоретично синку ми з тобою є мільйонерами, а практично - злидарями, що живуть під одним дахом з двома кур...ами...
P.S.Для того, хто стикався з базами даних:
Якщо сходяться всі дані та все ідеально - то в базі мінімум дві похибки - першу знайти геморойно - і робиш другу(вносиш завідомо не корректні данні) для компенсування першоі...
Тут Ваша теорія 100% працює...Якось так...