WoodMaster.in.ua

Український столярно-меблевий форум "Майстер"

Меблі та столярні вироби   

  
Сьогодні: 08 грудня 2023, 08:29
Пошук від Google

Активні теми

Часовий пояс : UTC + 2 годин [ Літній час ]

Створити нову тему Відповісти  [ 13 повідомлень ] 
Автор Повідомлення
Повідомлення:#1  ПовідомленняДодано: 22 січня 2015, 03:07 
Офлайн
Адміністратор

Показаних робіт: 33
Дякував: 29 раз.
Подякували: 118 раз.

Номінальна потужність 2х100 Вт. Висота 130см. Вага 2х50кг. Система чотириполосна. Відповідно низькочастотний динамік(10 дюймів) працює як сабвуфер на частотах до 200 Гц. Загальна пропускна здатність системи 30-22 000 Гц. Відразу поясню нижню частоту 30 Гц. Фазоінвертор дозволив би понизити цю частоту, але корпус закритого типу, який тут використано дає звук більш натуральний та приємний на слух.

При ближчому розгляді можна зауважити, що прямих ліній та паралельних сторін майже нема. Це зроблено не тільки для вигляду, а і для кращого звучання системи. Це боротьба з стоячими хвилями, які дають ефект бубніння. Врешті це одна з вимог для акустичних систем класу "Hi-End". Цоколь також не тільки для вигляду. Він повністю закритий знизу, але має вікно для доступу. Цоколь частково закладений металом для збільшення ваги і частково збільшує внутрішній об'єм низькочастотної системи, який в загальному має 70л

Всередині акутичні системи також повністю відповідають максимальним вимогам. Ребра жорсткості протидіють вібрації стінок. З цією метою також під войлоком є 2мм слой смоли. Це значно краще ніж розповсюджене покриття безшумкою тому, що смола частково проникає в МДФ та войлок. Подушки з вати понижують резонансну частоту динаміків. Катушки фільтрів максимально віддалені одна від другої та розміщені взаємоперпендикулярно. Катушка низькочастотного динаміка намотана з досить товстого дроту 1,8мм. Стальний магнітопровід піднімає індуктивність і дозволяє зменшити кількість витків, що взагальному дуже добре для звучання.

Піднятись догори

ПП

Повідомлення:#2  ПовідомленняДодано: 23 січня 2015, 01:08 
Офлайн

Показаних робіт: 26
Дякував: 164 раз.
Подякували: 160 раз.
Все ,звичайно ,дуже класно.Але як з сусідами? :)

Піднятись догори

ПП

Повідомлення:#3  ПовідомленняДодано: 23 січня 2015, 01:10 
Офлайн
Супермодератор

Показаних робіт: 2
Дякував: 57 раз.
Подякували: 71 раз.
Виглядає суперово! :yahoo:
Peter, скільки часу (ідея-проект-реалізація) пішло на таку роботу?
Peter написав:
...що прямих ліній та паралельних сторін майже нема.

Як робиться така стінка? І яким клеєм елементи з’єднувались між собою?
Peter написав:
...та розміщені взаємоперпендикулярно.

:good:
Ряд паралельних конденсаторів то для однієї великої ємності? Якщо так, то якої?

Піднятись догори

ПП

Повідомлення:#4  ПовідомленняДодано: 23 січня 2015, 01:11 
Офлайн
Супермодератор

Роланд написав:
Але як з сусідами?

Приходять послухати, напевне. ;)

Піднятись догори

ПП

Повідомлення:#5  ПовідомленняДодано: 23 січня 2015, 04:09 
Офлайн
Адміністратор

Роланд написав:
Але як з сусідами?

Все нормально. Зовсім не обовязково витискати повну потужність. Хоча система може заставити затремтіти вікна та двері. Справа в тому, що динаміки меншого розміру не можуть видати низьку частоту. Десять дюймів вважається оптимальним варіантом для якості звуку.
Crane написав:
скільки часу (ідея-проект-реалізація) пішло на таку роботу?

Важко сказати, бо такими справами я займаюсь не один десяток років. Якийсь багаж знань вже був, якийсь непомітно поповнювався. Сама робота робилась на задньому плані, паралельно з терміновими і велась на протязі місяців. Але взагальному можу сказати , що по трудоємності така система ніяк не менше середньостатичних сходів. Придивіться до стиків. З одного боку дуга, з другого рівна але під кутом, з третього - врізка зовсім під іншим кутом. При цьому в кут врізана планка. А на додаток все робилось з матеріалу товщиною 16 та 22 мм. На показ виставлено 12мм! Решту заховано. Думаю без компютерного моделювання таку систему зробити не можливо.

Crane написав:
Ряд паралельних конденсаторів то для однієї великої ємності? Якщо так, то якої?

Низька частота обрізу(200 Гц) вимагає великих ємностей та індуктивностей. Металопаперові конденсатори (МБГ і т.п.) дефіцитні та коштують багато, бо використовуються для роботи 3-фазних двигунів у побуті. Російські К73-17 можуть мати найбльішу ємність 4,7 мк. Але зараз є китайці і конденсатори по 10 мк відразу! Тож вони (CL21) і стоять по 15 шт. в кожній колонці.

Піднятись догори

ПП

Повідомлення:#6  ПовідомленняДодано: 24 січня 2015, 00:05 
Офлайн

Peter написав:
Думаю без компютерного моделювання таку систему зробити не можливо.

:Dоx .Я,звичайно,розумію,що комп’ютер це велика допомога та облегшення праці,але ж якось робили радіоприймачі типу "Балтика" і без комп’ютера.А робота ,ясна річ, дуже класна.

Піднятись догори

ПП

Повідомлення:#7  ПовідомленняДодано: 24 січня 2015, 03:47 
Офлайн
Адміністратор

Ну...звичайно я трохи загнув, але з іншого боку таких систем раніше ніхто і не робив. Дизайн колишніх радіоприймачів і навіть автомобілів ми також памятаємо. Я памятаю і свої творіння в минулому. Щоб поправити дизайн треба було перемальовувати ескізи. Дизайн я вилизував біля місяця і за цей час міг перемалювати майбутній виріб до пяти раз. На більше нервів не вистачало. А на компютері я за вечір можу змінити десяток варіантів, поставити їх в ряд, показати знайомим, зняти розміри і зробити точну копію.
Мені трохи навіть не зручно надцятий раз пояснювати переваги компютерного моделювання. Особливо тоді, коли хтось показує готовий виріб і погоджується з делікатною критикою, що і тут можна було посунути, і тут трохи не те. Після компютера виріб можна критикувати тільки за відсутність смаку, який до речі можна компенсувати відповідними друзями чи близькими. Ну і як на додаток всі складності виготовлення видно відразу і вони легко прораховуються. До речі я з деревом часто працюю так як з металом. Просто роблю по розмірах і майже не припасовую. Так простіше робити складні вироби.
Хоча, напевно, все це я написав даремно. Напевно багатьох моя позиція просто нервує. Знаю це на прикладі мого батька. Його нервує сама згадка про компютер. Ніякі пояснення про компютер як інструмент та його можливості він не сприймає. А має дві вижчі освіти. Одного разу, коли почали робити сходи(бетонні, всього 7 шт.) навіть посварились. Він хотів їх робити з верху, а знизу вже як вийде. Я на компютері намалював дві моделі з точним прорахунком того, що буде і знизу і зверху. В результаті сходи робились без мене. Тож прошу вибачення, якщо когось зачепив. :drinks:

Піднятись догори

ПП

Повідомлення:#8  ПовідомленняДодано: 27 січня 2015, 23:17 
Офлайн
Супермодератор

Peter написав:
...по трудоємності така система ніяк не менше середньостатичних сходів.

Чого ж і виникло те питання.
Peter написав:
При цьому в кут врізана планка.

А як саме?
Peter написав:
Думаю без компютерного моделювання таку систему зробити не можливо.

Можна, але зіпсованих заготовок буде...
Peter написав:
А на компютері я за вечір можу змінити десяток варіантів, поставити їх в ряд, показати знайомим, зняти розміри і зробити точну копію.

Воно.
Роланд написав:
Я,звичайно,розумію,що комп’ютер це велика допомога та облегшення праці,але ж якось робили радіоприймачі типу "Балтика" і без комп’ютера.

Часу було більше.

Піднятись догори

ПП

Повідомлення:#9  ПовідомленняДодано: 27 січня 2015, 23:20 
Офлайн

Crane написав:
Часу було більше.

Сумніваюсь.Просто компутерів не було :)

Піднятись догори

ПП

Повідомлення:#10  ПовідомленняДодано: 28 січня 2015, 03:44 
Офлайн
Адміністратор

Знайшов пару фоток процесу.

Піднятись догори

ПП

Повідомлення:#11  ПовідомленняДодано: 28 січня 2015, 04:15 
Офлайн
Адміністратор

Crane написав:
А як саме?

Гнуті слідуючим чином. В верхніх кришках вибирав чверть та зклеював основу корпусу відразу з чотирьох бокових стінок. Складність полягала в тому, що треба було точно залишити фаски, бо потім по радіусу не попав би; рейки не просто було вкласти, бо треба було притискати з обох сторін, а на кривих сторонах просто не тримались струбцини, а тиснути треба було не слабо, деякі рейки тріскали. Потім обгінною фрезою вирівнював на рівень стінок та знімав радіусну фаску.
Спереду та ззаду було трохи простіше, хоча спочатку передувало вирівнювання площини. Адже одна в верхніх кришок стоїть під кутом та відходить від площини. Наклеювались рейки з припуском, бо потім робилась виборка під передню та задню кришку.
Тільки не питайте як робив ту виборку. Робив з піднятим волоссям та великими очима. Бо один не вірний рух і весь ящик міг піти на дрова.

Приєднані файли:

Піднятись догори

ПП

Повідомлення:#12  ПовідомленняДодано: 28 січня 2015, 23:20 
Офлайн

03:15 [!] Peter вiдповiв у тем
Чоловіче!Чи ти не спиш зовсім? :shock:

Піднятись догори

ПП

Повідомлення:#13  ПовідомленняДодано: 29 січня 2015, 03:46 
Офлайн
Адміністратор

Та нормально я сплю. Тільки трохи пізніше. Одним словом "сова". ;)

Піднятись догори

ПП

Показувати повідомлення за:  Сортувати за  
Створити нову тему Відповісти  [ 13 повідомлень ] 

Часовий пояс : UTC + 2 годин [ Літній час ]

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей

Ви не можете створювати нові теми на форумі
Ви не можете відповідати на теми на форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення на форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення на форумі
Ви не можете додавати файли на форумі